2017 - Shahdol Foundation Nederland neemt afscheid

Met dit bericht willen wij u laten weten dat Shahdol Foundation Nederland de verantwoordelijkheid over de school in Shahdol over gaat dragen aan onze Indiase partner organisatie International Brahmrishi Mission.
 
Wij zijn heel trots dat we, mede dankzij uw steun, in 16 jaar tijd dit prachtige project hebben opgezet en zien groeien. Hierdoor is in dit kansarme gebied in India het analfabetisme teruggedrongen en kregen honderden kinderen een kans op een betere toekomst. Ook de nieuwe generaties zullen hiervan profiteren. Zij hebben tenslotte ouders die onderwijs hebben genoten en kunnen hun eigen kinderen beter ondersteunen en stimuleren om naar school te gaan. 

We willen u hartelijk bedanken voor alle steun en financiële bijdragen van de afgelopen jaren en we zijn u enorm dankbaar voor het gestelde vertrouwen in de Shahdol Foundation.

 

2016 - Een speSJAAL verhaal

Mechtild Kets ontwerpt prints voor textiele producten en zij heeft in samenwerking met de Shahdol Foundation een sjaal ontworpen en laten maken door "Mode met een missie". Een sjaal met een verhaal met als inspiratiebron het project in Shahdol. 

De opbrengst van de sjaal gaat geheel naar het project. Een mooi cadeau dus aan jezelf en aan de kinderen van Shahdol.  Lees hier waar de sjaal te koop is! 

 

2016 - Steun de kinderen deze kerst!

Hebt u er wel eens over nagedacht een deel van uw 13e maand, kerstbonus of bedrijfswinst aan een goed doel te schenken ? De maand december is een uitstekende periode om hier bij stil te staan.Gebruik deze kans ten behoeve van de kinderen in Shahdol en word donateur op www.shahdol.nl of doneer een eenmalige bijdrage op rekeningnummer: NL05ABNA0577046195

Onze dank is groot.

 

2016 - Complimenten aan de school in Shahdol

De overheid van de provincie Madhya Pradesh maakt de school in Shahdol complimenten! Anjali is persoonlijk genoemd vanwege haar goede cijfers. Ze zit in de 10de klas en ze staat eerste in het hele district met 96,33% goed behaalde resultaten.

Lees meer

 

2016 - Donateurs op reis naar Shahdol

Erna, Irma, Evelyne, Ganny, Ron en Monique staan hier op Schiphol om aan hun 14 daagse reis door India te beginnen. Ieder van hen heeft 800,- ingezameld om te doneren. Ze hebben zich laten sponseren door collega's, vrienden, familie en door verschillende acties. Lees meer over hun plannen. We wensen ze een mooie reis! 

 

2016 - Reisverslag van Judith die Shahdol bezocht:

‘Ik heb vele fantastische momenten beleefd o.a. de yogalessen die ik heb mogen geven aan de kinderen samen met Swami Vedanand.’ ‘Natuurlijk heb ik ook gezien hoe het geld van de donateurs wordt besteed.'

Docente Judith uit het VO in Nederland bezoekt de school in Shahdol. Lees hier haar verhaal.

 

 

2016 - Uitslag Examens en een bezoek aan het National Park

De leerlingen uit de hoogste klas hebben een uitstekend examen gemaakt afgelopen mei. 52 leerlingen hebben dit jaar de school goed afgerond. Voor meer info klik hier. Dankzij de hoge score op school heeft het bestuur van een naburig tijger reservaat 25 leerlingen van de school uitgenodigd voor een bezoekje in het park. Ze hebben het uitstapje geweldig gevonden en twee tijgers gezien!

 

2016 - Bouw omheining gestart

Doordat een groot deel van de oogst wordt opgegeten door loslopende dieren is een omheining van groot belang. Dankzij een gulle donatie heeft Vedanand de bouw van start kunnen laten gaan en wordt er nu gebouwd aan 40 hectare omheining. Voor meer foto's klik hier.

Voor de bouw van de omheining en voor de oogst wordt de nieuwe tractor met veel plezier gebruikt! 

 

2016 - Ga mee met Ron van der Post van de Shahdol Foundation op een 14 daagse reis van 15 tot en met 30 oktober 2016 naar het hart van India! 

Voor wie nog nooit in India is geweest wordt het een mooie kennismaking met het zowel betoverende als overvolle land. India heeft een hele eigen cultuur en sfeer en is met geen enkel ander land te vergelijken.

Hoogtepunt van de reis wordt een bezoek aan het project in Shahdol, midden in India. Een kleine week logeren we in het Guesthouse op het terrein van de school. Lees alles over de reis hier

 

2016 - Doelen voor 2016 

We richten onze blik op de toekomst en zien dat de school en het hostel aan renovatie en vernieuwing toe zijn. We gaan sparen om de jongens in het hostel van nieuwe bedden, dekens en keukengerei te voorzien. Kijk voor een overzicht van alle doelen voor 2016 hier

 

2016 - Een voorspoedig 2016!

2016 is ingeluid met het feest rondom de verjaardag van Guruji, de grondlegger van de Brahmarishi scholen in India, waaronder die in Shahdol. Mensen uit de hele omgeving waren uitgenodigd om een maaltijd te komen eten en samen feest te vieren.

 

2015 - Ondernemers steunen Shahdol  

Eind 2015 heeft het bedrijf Total Test and Measurement Supporteen schenking gedaan voor de aanschaf van een gloednieuwe tractor. De tractor is inmiddels gekocht en het is wachten op het transport naar Shahdol. 

Ook de 2e waterput is ondertussen gerealiseerd, met geld geschonken door yogaschool DevaDeva. Lees alle informatie hier

 

2015 - Een nieuwe docent

De school heeft in het najaar van 2015 een nieuwe docent verwelkomd waar wij heel blij mee zijn. Hopelijk kan er in 2016 nog een geschikte kandidaat gevonden worden die dan vanaf juli zal instromen. 

 

2015 - Ga mee op reis naar India en bezoek de school in Shahdol!

In oktober 2016 organiseert Stichting Shahdol voor de 6e keer een inspirerende reis door India. Voor wie nog nooit in India is geweest wordt het een mooie kennismaking met het zowel betoverende als overvolle land. India heeft een hele eigen cultuur en sfeer en is met geen enkel ander land te vergelijken. Centraal in deze reis staat een bezoek aan de school in Shahdol.

Lees alle informatie hier

 

2015 - We zijn op zoek naar een tweede waterput

Ze zijn in Shahdol nu op zoek naar een tweede waterbron, omdat niet alleen de school van water moet worden voorzien, maar ook het Hostel, het Guesthouse en de boerderij. De Shahdol Foundation in Nederland zoekt geld of een investeerder die met ons die put wil laten slaan. Ben jij of ken jij iemand die hier over mee zou willen denken? Of ken je iemand die graag een mooi project zou willen steunen? Stuurdan een e-mail naar: info@shahdol.nl

Lees meer hier 

 

2015 - Interview met Sajal en Varsha

In december 2014 spraken we met twee van deze ‘award winners’ over wat ze na hun eindexamen zijn gaan doen en wat hun droom is voor de toekomst. Sajal en Varsha studeren beiden in het hoger onderwijs in de stad Shahdol. 

Toen we Varsha vroegen wat voor haar de grootste verschillen zijn tussen haar vorige school van de overheid en onze ‘private school’ vertelde ze:

 ‘De Shahdol school besteedt meer aandacht aan spiritualiteit, moraal en samenwerking. Het gaat om meer dan alleen de wiskunde of natuurkunde.

Lees het hele verhaal van Sajal en Varsha hier.

 

Mei 2015 - Award voor onze leerlingen 

De overheid in India beloont leerlingen die een hoge score halen op hun eindexamen met een waard. Vier leerlingen van onze school hebben meer dan 85% van hun examenvragen goed beantwoord in examenjaar 2012-2013 en hebben daarmee een award gewonnen voor hun goede examenprestaties.

Swami Vedanand en hoofddocent Shankar zijn zeer trots op deze vier leerlingen en op de positieve ontwikkeling van het percentage examenkandidaten.

Het aantal leerlingen dat eindexamen doet stijgt ieder jaar. In 2007 waren het er 9, in 2011 behaalden 37 leerlingen hun eindexamen en dit jaar zijn 51 leerlingen de examenperiode in gegaan.

 

Mei 2015 - Examenperiode 

De examens zijn in Shahdol, net als in Nederland, begonnen in de maand mei. De meeste klassen hebben een ‘overgangsexamen’, wat ieder jaar rond deze tijd wordt afgenomen. Voor de klassen 10 en 12 is het een extra spannende periode. De leerlingen in klas 10 maken een examen dat bepaalt welke eindexamenrichting ze de laatste twee jaar ze op gaan. Opties zijn bijvoorbeeld: wiskunde, natuurkunde of maatschappijleer. Klas 12 zal na dit laatste examen de school gaan verlaten. We proberen zoveel mogelijk leerlingen te blijven volgen als ze van school gaan.

 

Januari 2015 - Martje bezoekt Shahdol

Haar verhaal: 'Op 20 januari dit jaar vertrok ik voor een maand richting Shahdol. Ik had de getallen t/m 10, groente- en fruitsoorten en wat zinnen als ‘Hoe gaat het met jou?’ en ‘Hoe heet jij?’ in het Hindi geleerd en verder dacht ik: ik laat me verrassen, het gaat leuk worden. Op naar de plek, het project en de mensen waarvoor we hard hebben gewerkt het afgelopen jaar!'

Lees haar verhaal hier.

 

December 2014 - Doel: nieuwe docenten op de school 

Per 1 maart willen we 3 nieuwe docenten aan het werk op de school. Als ze er zijn dan maken we een foto van het nieuwe docenten team. En zetten we het op de facebook pagina en op de website.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

December 2014 - Bezoek Familie van der Post aan Shahdol

Tijdens ons komende bezoek aan swami Vedanand op de school in Shahdol, kunnen we nu zeggen dat er 2 a 3 nieuwe docenten aan de school kunnen toevoegen. Het maandelijkse budget verhogen we dank zij het Shahdol festival. Dit gaat de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. En dit komt alle kinderen weer ten goede. Onze prioriteit na de bouwfase van het project komt nu sterk te liggen op kwaliteitsverbetering van het onderwijs. En daar kunnen we nu een mooie stap in maken. Klik hier voor het hele verslag.

November 2014 – Sportdag


Begin november was er een wervelende sport dag in Shahdol. Alle kinderen van hoog tot laag hebben flink hun best gedaan, van zaklopen, touwtrekken, hardlopen, en nog veel meer. De school groeit in aanzien. In de hele regio zo groot als Gelderland is de school bekend. De lokale overheid heeft zelfs een van de studenten die de beste eind scoren op het examen had, een beurs gegeven voor de universiteit. Hierdoor zien we dat langzaam de mooie vruchten van onze inspanningen gaan komen. Kinderen ontpoppen zich, de nieuwe generatie ouderen zijn niet meer analfabeet en sturen hun kinderen bewust wel naar school. Veel kinderen die nu van school gaan vinden een baan in de stad en hebben gelijke kansen als alle andere kinderen uit alle kasten. We moeten niet vergeten dat deze kinderen kasteloos waren, waar geen toekomstperspectief voor was. Door ons project hebben we dit voor een deel doorbroken. U als donateur mag trots en blij zijn dat u en wij met z’n allen dit voor elkaar hebben gekregen. Een duurzaam en mooi project waar we blij mee mogen zijn.

October 2014 - Irrigatie en een 2e oogst binnen halen

Op dit moment wordt de graan oogst geïrrigeerd met water uit het Willem's lake. Een enorme grote vijver die we hebben aangelegd. Deze is ongeveer twee voetbalvelden groot en het diepste punt is 7 meter. In de regen tijd loopt het vol en daardoor hebben we voldoende water voor het gehele jaar. Via mobiele waterpompen verplaatsen we het water naar alle delen die nodig zijn om het land te besproeien. Voor de nabije toekomst is de tractor hard aan vervanging toe. Deze draait al 14 jaar intensief en begin steeds vaker mankementen te vertonen. In totaal hebben we hier € 10.000,= voor nodig, zodat we de komende 15 jaar weer vooruit kunnen.

Maart 2013 - Nieuwe speeltoestellen

Klimmen, lachen, schommelen, voorkruipen, wachten, gillen en springen: wat een plezier op het speelplein voor de school! Dankzij onze donateurs is de school nu voorzien van speeltoestellen en daar weten de kinderen wel raad mee....  Bekijk de foto's

 

 

Maart 2013 - Een onvergetelijke reis naar India

Stichting Shahdol organiseert van 12 tot 27 oktober 2013 een reis naar India. Hoofddoel van de reis is een bezoek van enkele dagen aan ons project in Shahdol. Reis je met ons mee?

Na het bezoek aan Shahdol we onder andere een tijgerreservaat en de prachtige steden Jaipur (Pink City) en Agra (Taj Mahal!). Tot slot verkennen we New Delhi. Kosten voor deze reis bedraagt € 1300. Dat is exclusief de vliegticket van en naar New Delhi, maar inclusief lokale vervoer (3 x vliegtuig, 2x trein en jeep) en goede overnachtingen. Maximaal aantal deelnemers is 15 personen. Meer info of aanmelden? Mail naar: surya_zon@hotmail.com.

 

November 2012 - Bestel kerstkaarten bij Shahdol

Draag je de (b)engeltjes van Shahdol een warm hart toe? Bestel dit jaar je kerstkaarten bij Shahdol. Ieder setje bestaat uit 12 kaarten (met 4 verschillende afbeeldingen) en kost 10 euro. Wanneer je twee setjes bestelt, dan betaal je 18 euro. De kaarten zijn speciaal ontworpen door Monique Schoorl en Anke van der Vorst. De gehele opbrengst is voor de kinderen van Shahdol!

Bestellen is niet meer mogelijk

 

 

December 2011 - Hoe is het nu met Santosi?


Santosi was het eerste meisje in vele generaties binnen haar familie dat naar school ging. Tien jaar lang volgde zij onderwijs op de school die de Shahdol Foundation opzette. Hiermee vormt zij een voorbeeld voor de volgende generatie.

Inmiddels is Santosi 19 jaar oud en zorgt ze voor haar baby. Helaas heeft zij niet de mogelijkheid gehad om een vervolgstudie te doen. Wel zal zij de volgende generatie kunnen helpen met huiswerk; een mooi begin...

Santosi is onze reden dat wij ons met hart en ziel blijven inzetten voor onderwijs in India! Voor Santosi en al die andere jongens en meisjes in India die een kans verdienen.

Bekijk meer foto's van Santosi.

 

 

Augustus 2011 - Mooie plaatjes uit Shahdol


Hemraj deelt graag mooie momenten. Dit keer heeft hij een schitterende regenboog bij de school én de zelfgecreëerde fruitgaard in beeld gebracht. Bekijk de foto's op facebookpagina van de Shahdol foundation.

 

Juni 2011 - Volgend jaar 600 kinderen op school


Steeds meer kinderen weten het onderwijs in Shahdol te vinden. Shahdol Foundation kan met veel trots mededelen dat maar liefst zeshonderd kinderen volgend schooljaar onderwijs gaan volgen op onze school. Een mooie ontwikkeling waar we trots op zijn!

Maart 2011 - Holi feest


Op de Ashram heeft het Holi feest plaatsgevonden. In maart vieren Hindoes over de hele wereld het uit India afkomstige Holi feest. Dit lentefeest staat bol van rites en wordt dan ook ingeluid met het planten van de Holika, een stek van een plant.

Het feest wordt getypeerd door de uitbundige stemming: er wordt gegeten, gedronken en gezongen door iedereen. Men besprenkelt elkaar met parfum en reukwater, bepoedert elkaar flink en begiet elkaar met allerlei vloeistof. Aan het einde van zo’n dag wassen honderden mannen zich gebroederlijk in de Ganges of een andere rivier. In een uitgelaten feeststemming begint men opnieuw met een schone lei en iedereen wenst elkaar een gezegend Holi feest; een Subh Holi!!

December 2010 - Leerlingen in actie voor Shahdol


Op vrijdag 17 december mochten wij een cheque in ontvangst nemen van maarliefst € 825. Leerlingen van VSO de Marwindt in Nijmegen haalden dit mooie bedrag binnen door zelf in actie te komen. Ze organiseerden onder andere een raadspel, verkochten kookboeken en er werden auto’s gewassen. Het bedrag wordt besteed aan een speeltoestel voor de kinderen in Shahdol.

Leerlingen van VSO de Marwindt, bedankt!

September 2010 - Eva van der Post in India


Eva van der Post verbleef in oktober 3 weken in het mooie Shahdol. Zij zette haar ervaringen op papier. Lees haar verslagen en beleef het avontuur met haar mee...

Oktober 2010 - Feest in Shahdol


Samen met zijn gezin reisde Ron van der Post, één van de oprichters en bestuurdlid Shahdol Foundation, af naar Shahdol. Samen met zo'n 1200 mensen werd het 10 jarig bestaan van de foundation gevierd. Het werd een ontspannen feestje waarin speeches werden afgewisseld met enthousiaste optredens van de kinderen van de school. Meer foto's zien? Bekijk de foto's van het feest op de facebookpagina van de Shahdol Foundation.

Oktober 2010 - 10 jaar Shahdol Foundation


Al 10 jaar zet de Shahdol Foundation zich in om kinderen in India een toekomst te geven. Dankzij onze donateurs kunnen inmiddels meer dan 450 kinderen naar school, krijgen zij schoolspullen, maaltijden en zorg. Om onze donateurs te bedanken, werden zij uitgenodigd voor het jubileumfeest op zondag 3 oktober.

In Indiase sfeer is er volop genoten van mooie dansoptredens, presentaties, muziek en Indiaas eten. Kortom, het was een mooie feestelijke dag! Bekijk de foto's.

 

April 2010 - Avontuur in een India 


Jasper en Simon zijn in twee weken dwars door India gereisd in een Riksja voor de kinderen van Shahdol. Een bizar en geweldig avontuur. Lees de avonturen van Jasmal en Saleem op hun website! www.jasmalensaleem.nl

Februari 2010 - Maak kennis met Santosi


Heb jij al kennis gemaakt met Santosi? Zij is de hoofdrolspeelster in ons nieuwe filmpje en laat zien hoeveel steun de kinderen in Shahdol hebben aan de bijdrage van al onze donateurs. Stuur deze zogenaamde viral door aan vrienden, familie en collega’s en breng ze in contact met Santosi en stichting Shahdol. Bekijk de viral met Santosi

Januari 2010 - Trap bij kinderhuis


Sinds kort kunnen de kinderen in Shahdol zich te goed doen aan een fris briesje op het dak van het kinderhuis. Hemraj heeft namelijk met de inzet van de omgeving een trap gerealiseerd.

Extra etage
In India wordt het dak van een huis gezien als een extra etage. Door de hete zomers wordt het dak volop gebruikt als slaapplek in de hoop op enige verkoeling. Daarnaast wordt vaak de oogst op het dak gedroogd zodat dieren er niet bij kunnen.

Augustus 2009 - Gemeente belooft aanleg weg


Op dit moment staat de schoolbus werkloos op het terrein van de school bij Shahdol. De gemeente beloofde ons bij de aanschaf van de bus weliswaar dat er een weg aangelegd zou worden, maar deze belofte is tot op heden niet nagekomen.

Dat betekent dat de bus niet verder dan twee kilometer kan rijden. Het terrein wordt daarna onbegaanbaar voor normaal verkeer. Veel kinderen kunnen gelukkig op de fiets naar de school komen, maar voor sommige kinderen betekent dit dat de afstand naar school te ver is.

Hemraj (het schoolhoofd in Shahdol) heeft intensief contact met de gemeente en hij verwacht dat de weg er binnen nu en twee jaar alsnog zal komen. Via de site houden wij u op de hoogte!

Maart 2009 - Medische post geopend


In februari 2009 legden bouwvakkers de laatste hand aan de nieuwe medische post. Net op tijd voor de opening van de post door de dokter uit Shahdol. Het officiële ‘lintjes-knippen’ werd opgeluisterd door gezang van de kinderen van de school.

De dokter verzorgt twee keer per week een spreekuur in de medische post. Het spreekuur is toegankelijk voor de kinderen van de school, maar ook voor omwonenden uit het dorp. Daarnaast is er dagelijks een verpleegkundige aanwezig die de meer eenvoudige klachten kan behandelen. Voor de meeste bewoners van het kleine dorp betekent dit hun enige toegang tot medische zorg.

De medische post is volledig door Shahdol Foundation gefinancierd. In het bijzonder bedanken wij daarvoor basisschool De Klokkenberg, basisschool Breedeweg en Pierre Hautvast.

Februari 2009 - ‘Naar het hart van India’


Zes reisgenoten maakten van 14 tot 28 februari 2009 onder leiding van Ron van der Post een bijzondere reis door het hart van India. Na een rustige vlucht was de aankomst in Delhi een ware cultuurshock. Het chaotische verkeer, de geuren en de kleuren van India zijn direct overweldigend.

Het hoogtepunt van de reis was het bezoek aan de projecten van Shahdol Foundation. Met eigen ogen konden de deelnemers zien wat bereikt is in de school, de ashram, de medische post en het boerenbedrijf.

De reis per jeep, trein en vliegtuig bestond verder uit een bezoek aan de heilige stad Varanassi, tijgers spotten in Bandavgarh National Park, de prachtige tempels van Kajurau, de wereldberoemde Taj Mahal in Agra en een onderdompeling in het bruisende Delhi.