In Shahdol


 

-       Regio

-       Onderwijs

-       Hostel

-       Boerderij

-       Guesthouse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regio

India is economisch stevig in opkomst, maar op het platteland is daar nog niet veel van te merken. In de deelstaat Madhya Pradesh bijvoorbeeld, leven veel mensen op het platteland, met amper kans om goed onderwijs te volgen en mee te delen in de economische welvaart. Daarom ondersteunt Shahdol Foundation hier drie scholen en internaten in de regio: bij de stad Shahdol, in Satna en bij Jabalpur. Deze scholen werken nauw samen vanuit de Brahmrishi Mission.

De kinderen uit de omgeving van Shahdol komen uit ‘tribal villages’, zeer eenvoudige dorpen waar van oorsprong nomaden woonden. Deze mensen vallen buiten het traditionele kastensysteem en zij spelen hierdoor geen rol van betekenis in de Indiase samenleving. De bescheiden huisjes voldoen aan de primaire levensbehoeften: een dak boven je hoofd en een plek om te leven. Voorzieningen zoals stromend water, elektriciteit, riolering en gezondheidszorg zijn er niet. De kinderen werken van jongs af aan mee op het land. Dankzij Shahdol Foundation krijgen 600 kinderen dagelijks onderwijs en leren voor het eerst sinds generaties lezen en schrijven.

Onderwijs

Het Indiase onderwijssysteem zit anders in elkaar dan het westerse systeem. De kinderen beginnen met twee jaar kleuterklas en daarna volgen ze klassen 1 t/m 10 (ons basis- en middelbaaronderwijs). In de 10e klas doen ze examen en dit is bepalend voor de laatste twee studiejaren. In klas 11 en 12 kiezen ze 5 examenvakken, waaronder wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde, geschiedenis, maatschappijleer en politiek. De vakken Hindi en Engels zijn verplicht.

Naast de basisvakken houden ze elk jaar een sportdag, zingen en dansen ze tijdens de wekelijkse afsluiting en krijgen ze tekenles.

De school biedt niet alleen onderwijs, maar heeft ook een sociaal-maatschappelijke functie. Alle kinderen worden aan het begin van hun schooltijd ingedeeld in vier zogenaamde huizen (elk gebaseerd op een held uit de Indiase geschiedenis). Elk huis heeft een eigen kleur: oranje, blauw, rood of geel en de kinderen dragen deze kleur zichtbaar op hun uniform. Elk huis is voor één week in de maand verantwoordelijk voor de andere kinderen en het lesmateriaal.

Taken bestaan uit:

-       zorgen voor voldoende papier en pennen

-       zorgen dat iedereen genoeg water drinkt

-       opletten of iedereen netjes omgaat met elkaar en het materiaal

-       lokalen en het schoolgebouw schoon houden

-       voorgaan als aanvoerder tijdens zang en gebed.

Iedere dag begint en eindigt met een warming-up, zang en gebed.


Hostel

Ongeveer 30 jongens, van 12 tot 28 jaar oud wonen intern in het hostel en krijgen gratis kost en inwoning. De meesten komen uit arme gezinnen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun ontbijt, verzorgen de koeien, wassen hun kleding, doen de boodschappen, koken avondeten, wassen af en maken schoon. Overdag gaan ze naar de school of universiteit en ‘s avonds tref je ze vaak nog studerend aan. Ze slapen met z’n allen op één grote slaapzaal, trekken de hele dag samen op en zorgen voor elkaar.  

Boerderij

Naast de ashram staat een boerderij waar Bura met zijn gezin woont. Bura is vanaf het slaan van de eerste waterput bij de school betrokken. Hij zorgt voor de rijst en tarwevelden, de irrigatie van het gebied en zijn gezin draagt zorg voor de koeien. Zijn kinderen zitten op de school van de Shahdol Foundation.

Guesthouse

In 2010 is op de ashram een nieuw guesthouse gebouwd tegenover de school. Het guesthouse doet onder andere dienst als ontvangstgebouw en heeft zes kamers voor gasten die op de ashram verblijven. Ook is het guesthouse het nieuwe onderkomen van Swami Vedanand. 

Als donateur kunt u voor €5.000 één van de gastenkamers kopen. Er is nog één kamer beschikbaar. Met dit bedrag financieren we de bouw en het onderhoud. Als eigenaar van een gastenkamer bent u altijd kosteloos welkom op de Ashram. Uw kamer heeft een bed, toilet en douche en u geniet van vers bereide gerechten uit de keuken van de Ashram.

Door een constructie met een notariële akte is de financiering erg aantrekkelijk. U betaalt €5.000 verspreid over vijf jaar en kunt ‘de gift’ 100% aftrekken van de inkomstenbelasting. Afhankelijk van uw inkomen, ontvangt u tot 40-55% terug van de belastingdienst. De nettokosten zijn daarom veel lager dan €5.000.

Rekenvoorbeeld
U geeft €1.000 per jaar aan Shahdol Foundation via een notariële akte. Uw inkomen valt in het 42%-tarief van de inkomstenbelasting. Netto zijn de kosten van uw gift slechts €580,- per jaar. Shahdol Foundation regelt de notariële akte.

Heeft u interesse? Neem contact op met Ron van der Post via surya_zon@hotmail.com